HABERLER

HABER LİSTESİ

Borusan Grubu, 1998 yılından bu yana ortaklık yürüttüğü Salzgitter Mannesmann GmbH ile ortaklığını sona erdirdi. Böylelikle, Borusan Grubu’nun ilk sanayi girişimi olarak kurduğu ve uzun süredir çoğunluk hisselerine sahip olduğu Borusan Mannesmann’ın yeni adı Borusan Boru oldu. Şirket, uluslararası arenada ise Borusan Pipe ismini aldı. Türkiye’de 1958 yılında faaliyetlerine başlayan ve bugün 2.800'den fazla çalışanı ve 4.000’den fazla ürün çeşidi, 3 kıtada 11 tesisi ile çelik boru sektörünün global devi haline gelen şirket, bu yepyeni dönemde farklı sektörlerde kullanılan ve hayatın her alanını kolaylaştıran kritik öneme sahip ürünlerini tüm dünyayla buluşturmaya ve yatırımlarına devam edecek.

 

Türkiye’nin önde gelen gruplarından Borusan, Borusan Mannesmann Boru Yatırım Holding A.Ş içerisinde, toplam yüzde 77’lik pay sahipliğini yüzde 100’e çıkararak 25 yıldır ortaklık yürüttüğü Salzgitter Mannesmann GmbH ile yollarını ayırdı. Şirket yapısında ve yönetiminde herhangi bir değişikliğe yol açmayacak hisse devrine dair işlemin tamamlanmasıyla birlikte, Türk sanayisinin gelişimine tanıklık eden, Türkiye’den yola çıkarak global bir üreticiye dönüşen şirket, yeni marka kimliğine kavuştu. Bundan böyle, Türkiye’de Borusan Boru, uluslararası arenada ise Borusan Pipe adıyla 3 kıtada 11 tesiste üretim gerçekleştirecek ve ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştıracak. Şirket, Türkiye’deki yatırımlarının yanı sıra global pazarların yerel oyuncusu olma stratejisiyle uluslararası arenada büyümeye devam edecek. 2024 yılında üretime başlayacağı Romanya tesisi ile Avrupa pazarında lider olduğu otomotiv boruları alanında iddiasını artıracak. ABD pazarında inşaat, genel endüstri ve enerji sektörlerine hizmet edecek yeni boru üretim hattı ise önümüzdeki aylarda faaliyete girecek.

 

 

Brandon Hall Grup tarafından düzenlenen Human Capital Excellence Awards’tan 2 ödülle döndük. “Yetenek Yönetimi” ekibimiz ile En İyi Eğitim ve Gelişim Ekibi kategorisinde Altın, “Satış Fakültesi” projemiz ile En İyi Satış Ekibi Gelişim Programı kategorisinde Bronz ödülün sahibi olduk.

Borusan Grubu’nun, 1958 yılında ilk sanayi girişimi olarak kurduğu Borusan Mannesmann, global pazarlarda iddiasını artırarak ABD’de çok önemli bir satın alma işlemi gerçekleştirdi.  Şirket, toplam 162 milyon Amerikan dolarlık işlem ile büyük çaplı hat borularında, ABD’nin en yüksek kalite ve kapasitede üretim yapan şirketlerinden Berg Pipe’ın yüzde 100’ünü satın aldı. Borusan Mannesmann, global pazarların yerel oyuncusu olma stratejisi kapsamında attığı bu büyük adımla enerji borularında Kuzey Amerika pazarının en önemli oyuncularından biri olacak.

Türkiye’nin önde gelen Gruplarından Borusan’ın ilk sanayi girişimi olarak 65 yıl önce kurduğu Borusan Mannesmann, global pazarlarda iddiasını artırarak ABD’de çok önemli bir satın alma işlemi gerçekleştirdi. Global büyüme stratejisi ile uluslararası pazarlarda yol alan Borusan Mannesmann, hedef pazarlarda yerel üretim imkanlarına sahip olarak rekabet avantajı kazanma hedefi doğrultusunda, ABD’nin Florida ve Alabama eyaletlerinde 2 tesisle 44 yıldır faaliyet gösteren Berg Pipe’ı satın aldı.

Borusan Mannesmann, 2014 yılından bu yana ABD’nin Teksas eyaletindeki fabrikası ile güçlü bir şekilde faaliyetini sürdürüyor. Şirket 2023 yılında Baytown’da üretime başlaması planlanan ikinci tesisi ve bu satın alım işlemi ile birlikte ABD’deki tesis sayısını 4’e çıkaracak. Şirketin ABD’de toplam üretim kapasitesi 1 milyon tona, ABD cirosu ise yaklaşık 1 milyar Amerikan dolarına ulaşacak. Toplam 162 milyon Amerikan dolarlık satın alım ile global büyüme stratejisine hız veren Borusan Mannesmann’ın 2023 yılı sonunda Türkiye, İtalya, Romanya ve ABD’de toplam tesis sayısı 11’e, üretim kapasitesi 2 milyon tona, toplam çalışan sayısı ise 2.800’e ulaşacak.

 

“Sürdürülebilir büyümeye odaklanıyoruz”

 

Borusan Mannesmann’ın kurulduğu günden bu yana Türkiye’ye sürdürülebilir katma değer yarattığını belirten Borusan Grup CEO’su Erkan Kafadar, Borusan Mannesmann’ın global pazarlarda yerelleşme stratejisi doğrultusunda gerçekleştirilen satın alımı hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“Borusan Holding olarak faaliyet gösterdiğimiz ilk endüstriyel alan olan boru üretimi ve ilk sanayi girişimi Borusan Mannesmann, 65 yıldır ülkemize değer katıyor. Dünya pazarlarına yaptığı ihracatla ülkemiz ekonomisine katkı sağlıyor. Sektöründe Türkiye’nin bir numaralı markası olan şirketimiz için uzun süredir sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak global pazarlara odaklanıyoruz. 2000’li yılların başından bu yana İtalya’da, ABD’de ve son olarak Romanya’da kurduğu tesislerle farklı boru segmentlerinde iddiasını artıran Borusan Mannesmann, gerçekleştirdiğimiz Berg Pipe satın alımı ile önümüzdeki yıllar içinde büyük potansiyele sahip Kuzey Amerika enerji boruları pazarının en önemli oyuncularından biri olacak. Ayrıca Borusan Mannesmann ABD’deki en büyük Türk sanayi yatırımcılarından biri olarak konumlanıyor. Şirketimiz, sürdürülebilir büyüme stratejisi kapsamında hedef ve potansiyel pazarlarda iddiasını artıracak tüm fırsatları değerlendirmeye devam edecek.”

 

 

Çelik boru sektöründe bir ilke daha imza attık. Sektörümüzde bugüne kadar pek çok öncü çalışmayı hayata geçiren ve geçtiğimiz senelerde sektörümüzün ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan bir yaklaşımla, iş hayatında cinsiyet eşitliğini artırmaya yönelik çalışmalarımız sonucunda Sürdürülebilirlik Akademisi ve Intertek işbirliği ile gerçekleştirilen bağımsız denetimi başarıyla tamamladık ve İş’te Eşit Kadın Sertifikası’nı almaya hak kazanan ilk çelik boru şirketi olduk!

 

Türkiye çelik boru pazarının lideri olarak, iş hayatında kadınlara eşit haklar ve fırsatlar sunan kurumların bağımsız bir şekilde denetlenmesiyle verilen İş’te Eşit Kadın Sertifikası’nı almaya hak kazandık. Sürdürülebilirlik Akademisi ve Intertek iş birliği ile gerçekleştirilen denetim ve sertifikalandırma sürecinde  Yönetim Sistemi, İşe Alım ve Çalıştırma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Tedarik Zinciri ve Sosyal Etki olmak üzere 5 ana başlıkta değerlendirildiğimiz sürecin sonunda sertifikayı almaya layık görülen çelik sektörünün ilk şirketi olduk.

 

Kurumlar bağımsız denetim sonrası sertifikalandırılıyor

 

İş hayatında kadınlara eşit haklar ve fırsatlar sunan kurumlar, Sürdürülebilirlik Akademisi ve Intertek işbirliği ile bağımsız bir denetim sonrası sertifikalandırılıyor. Sertifikaya hak kazanan özel şirketlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin eşitlikçi yaklaşımlarının bu yöndeki dönüşümü desteklemesi hedefleniyor. Bağımsız sertifikasyon denetimlerini 100’den fazla ülkede denetim, gözetim, test, kalite denetimi ve sertifikasyona kadar pek çok alanda farklı sektörlerde hizmet veren İngiliz denetim şirketi Intertek gerçekleştiriyor. İş’te Eşit Kadın Sertifikası’nın değerlendirme metodolojisine bakıldığında cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve ayrımcılık yapılmaması​, ayrımcılığa karşı etkin bir yönetim sistemi oluşturulması​, güvenli çalışma koşullarının sağlanması​, şiddet ve tacizi önleme mekanizmalarının oluşturulması​, tedarik zincirinin politikalar doğrultusunda bilgilendirilmesi​, cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi için sosyal etki oluşturulması​ ve tüm paydaşların çözüme katılımının sağlanması gibi çok katmanlı ve detaylı bir analiz göze çarpıyor.

 

 

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD), Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği (MTMD) ve Borusan Grup şirketlerinden Borusan Mannesmann’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen MechTalks etkinlikler serisinin ikincisi 24 Kasım 2022’de İstanbul Mandarin Oriental Hotel Kuruçeşme’de düzenlendi. Bina endüstrisinde sürdürülebilirliğe odaklanan etkinlikte, binalarda karbon emisyonunu azaltmaya yönelik önlemler ve teknolojiler yanı sıra sektörün atması gereken adımlara dair öneriler paylaşıldı.

 

TTMD, MTMD ve Borusan Mannesmann iş birliği ile hayata geçen MechTalks etkinliklerinin, bina endüstrisinde sürdürülebilirliğe odaklanan ikinci buluşması 24 Kasım 2022’de İstanbul Mandarin Oriental Hotel Kuruçeşme’de düzenlendi. Sektörün sürdürülebilir dönüşümünün tartışıldığı dört oturumda; sektör profesyonelleri, bugüne ve geleceğe yönelik tespitleri ve önerileri ile sürdürülebilirlik yolculuğuna dair önemli ipuçları paylaştı.

 

“İklim Krizi ve Yönetme Teknolojileri”, “Sıfır Enerjili Bina Yönetimi”, etkinliğin Platin Sponsorlarının katılımıyla düzenlenen “Düşük Delta T Sendromu” ve “İyi Uygulamalar” oturumlarından oluşan MechTalks ’un ikinci buluşması hakkında değerlendirmede bulunan TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Meriç Sapçı, “MechTalks adı altındaki bu etkinlikleri hem sektörel birliğimizi güçlendirmek hem de mesleki bilgi paylaşımını artırmak amacıyla hazırlıyoruz. MechTalks etkinlik serimizin ikincisinde; iklim krizinin önümüzdeki süreçte insanlığın en büyük problemi olması nedeniyle, bina endüstrisinde çalışan bizlerin yani mühendislerin ‘Doğru, Temiz, Güvenli ve Etkin Enerji’ kullanımında daha proaktif olabilmesi için bilgi edindiğimiz çok önemli konu başlıklarını gündeme aldık. Sektörümüzün en önemli bilgi ve fikir paylaşım platformlarından biri olacağına inandığım MechTalks, yeni buluşmalarıyla tüm katılımcılara farklı kapılar açmaya devam edecek” dedi.

2021 yıl sonunda hayata geçecek İş Sağlığı Güvenliği (ISG) ve Görüntü İşleme Projesi ile kural ihlallerinin, tehlikeli senaryoların ve kaza ihtimallerinin tespiti gerçekleştirilecek.

 

Daha güvenli ve sağlıklı iş ortamı yaratmak ve yaralanmaları önlemek için hayata geçirdiği projelere bir yenisini ekliyoruz. İSG ve Görüntü İşleme Projesi ile iş sağlığı ve güvenliği için yapılan kontrolleri, kural ihlallerini, kazaya ramak kala durumları, tehlikeli senaryoları ve iş kazalarını tespit edecek ve bu durumların yaşanmaması adına olayların analizini gerçekleştireceğiz. Yazılım, makina öğrenmesi ile kendini sürekli geliştirecek ve yaşanan kazalarla riskli durumları daha başarılı yakalayacak. Yakalanan her bir vaka İSG birimine bildirilecek ve ilgili aksiyonlar hayata geçirilecek. 2021 yılının ikinci çeyreğinde ilk analizler ve ön çalışmalarla başlanan projenin yıl sonunda hayata geçmesi planlanıyor.

 

350'den fazla kamera kullanılacak

 

Yapay zeka, makina öğrenmesi ve görüntü işleme teknolojilerinin kullanıldığı projede 10 kamerada demolar ve pilot çalışmaları başlamış durumda. Çalışmaların başarıyla tamamlanmasıyla birlikte geri kalan tüm tesis ve kameralara sistemin entegrasyonu sağlanacak. Tüm tesislerimizdeki İSG birimleri, IT ve Endüstri 4.0 ekibinin yer aldığı projenin ilk 3 yılında 100, tüm fazları tamamlandığında ise toplamda 350'den fazla kameranın kullanılması planlanıyor. Proje, ilerleyen fazlarda yangın, yağ sızıntısı gibi çevresel problemleri de algılama şansını yaratması nedeniyle son derece değerli bir hale geliyor.

Borusan Holding’in “dünyadan ilham alıyoruz, geleceğe ilham veriyoruz” anlayışı doğrultusunda yürüttüğümüz sürdürülebilirlik faaliyetlerimizle sera gazı salımını ve atık oluşumunu azaltmayı amaçlıyor.

 

Sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımızı hızlandırdık ve bu konuda farklı başlıklarda yürütmeye başladığımız projeler ve işlerle hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Son olarak Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan (TSKB) 20 milyon dolar tutarında finansman sağladık. Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda kullanılacak tek parçadan oluşan kredi ile kadın istihdamı, sera gazı azaltımı, atık yönetimi çalışmalarımızı hızlandırıyoruz.

 

Sektörde ilke imza atıyoruz

 

Sürdürülebilirlik konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında kendi sürdürülebilirlik raporunu hazırlayan sektöründeki ilk şirket olacağız. GRI kriterlerine uygun olarak hazırlanan rapor ile bu konuda diğer kurumlara da ilham vermeyi amaçlıyoruz.

 

“Çevresel Sürdürülebilirlik altında Döngüsel Ekonomi ve Sera Gazı Emisyonları”, “Değer Zinciri altında Değişen Müşteri Beklentileri ve Tedarik Zinciri Sürdürülebilirliği”, “Çalışma Koşulları ve İSG”, “Ürün ve Süreç İnovasyonu”ndan oluşan 4 ana başlıkta çalışmalarımızı yürütüyor, atık miktarını ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyoruz.

 

CDP’ye yanıt veren ilk çelik boru şirketi olduk

 

Küresel çapta büyük şirketlerin karbon salınımı yönetimini şeffaf bir biçimde paylaştığı çevre raporlama sistemi Karbon Saydamlık Projesi’nin (Carbon Disclosure Project -CDP) İklim Değişikliği ve Su Programı’na da yanıt vererek iklim krizi ve su krizine karşı faaliyet ve stratejilerimizi paylaştık. Böylelikle 2021 yılında Türkiye’de CDP’ye yanıt veren çelik boru sektöründeki ilk şirket olduk.  

 

CDP İklim Değişikliği Programı’na yanıt vererek iklim krizi risklerine karşı bir strateji geliştirmeyi ve CDP Su Programı’nın bir parçası olarak iklim krizinin getirdiği en önemli risklerden biri olan su krizine karşı su kullanımı verimliliğini ve azaltımını sağlayarak önlem almayı amaçlıyoruz.

 

ISO 14064 ile karbon ayak izini hesaplıyoruz

 

Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında iklim krizinin önde gelen sebebi olan sera gazı emisyonlarını azaltma hedefiyle ayrıca ISO 14064 belgesi alarak karbon ayak izimizi hesaplıyoruz. Uluslararası bir standart olan ISO 14064 ile doğrudan sera gazı emisyonlarını içeren Kapsam 1, enerji dolaylı sera gazı emisyonlarını içeren Kapsam 2 ve diğer dolaylı sera gazı emisyonlarını içeren Kapsam 3 kategorilerinde emisyonlar hesaplanıyor. Sera gazının hesaplanması ve doğrulanması ile iklim krizi mücadelesinde daha güvenilir ve kapsamlı bir bakış açısı elde etmeyi hedefliyoruz. Yakın zamanda dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi Birleşmiş Milletler Global Compact’in de katılımcıları arasında yer alacağız.

 

Mersin’de 30 bin ağaçlık orman için çalışıyoruz

 

Sürdürülebilirlik faaliyetleri ile tüm paydaşlarıyla birlikte Türkiye’ye kalıcı bir armağan bırakmak amacıyla, Orman Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Borusan Mannesmann Hatıra Ormanı için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizde en çok yangın görülen bölgelerden biri olan Mersin’de, yangınlara karşı daha dayanıklı olan kızılçam ağırlıklı 30 bin ağaçlık bir ormanın yeşermesi için Kasım ayında dikim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

Farklı noktalara dokunan son derece kapsamlı bir sürdürülebilirlik stratejilerinin olduğunu söyleyen Borusan Mannesmann Genel Müdürü Zafer Atabey, sürdürülebilirlik yolculuklarında daha sağlam adımlarla ilerleyeceklerini ifade ediyor: “Bu alanda elimizde bulunan yol haritasıyla önümüzdeki süreçte iklim krizi ile mücadele etmek ve ekolojik dengenin korunmasına katkı sağlamak için sera gazı salımını yüzde 20 ve atık azaltımını yüzde 30 seviyelerine getirmeyi hedefliyoruz. Sektörümüzün öncü kurumu olmanın getirdiği sorumluluk ile uzmanlık alanımızın ötesine geçen çalışmalarımızla ülkemize değer katmayı sürdüreceğiz.”

 

Doğadan ilham alıp, geleceğe ilham veriyor

 

Borusan Holding ve Grup şirketleri sürdürülebilirliği iş süreçlerinin temel taşı olarak görüp kapsayıcı bir şekilde ele alırken iklim, insan ve inovasyon odak alanlarında çalışmalarını yürütüyor. Odak alanları kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğinden toplumsal faydaya, iklim krizinden biyoçeşitlilik kaybına, yetkinlik kazanımından eşit çalışma şartlarına, iş sağlığı ve güvenliğinden inovasyona kadar birçok konuyu sürdürülebilirlik perspektifinden ele alırken sürdürülebilirliği, paydaş temelli bir yapılanma olarak görüyor ve doğayı da süreçlerimizin içine katarak, tüm yaşam için “fayda” üretmek adına çalışıyor.

Kendi yaptıkları araçlarıyla çeşitli yarışmalara katılan üniversite öğrencilerine ürün desteği sağlıyoruz.Geleceğin mühendislerinin mesleki gelişimlerine katkı sağlıyoruz.

 

Mühendislik becerilerini kullanarak geliştirdikleri araçlarla uluslararası arenada yarışan öğrencilere 2008 yılından beri ürün desteği veriyoruz. Bu sene de İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi mühendislik öğrencilerinin yanında yer aldık.

 

Üniversite Kampüsünden Formula 1 Pistine

 

Borusan Mannesmann olarak, üniversite öğrencilerinin araçlarında kullanacakları çelik boruları uygun şekil ve ölçülerde hazırlayarak ücretsiz olarak teslim etmenin ötesinde, kimyasal ve mekanik değerlerine istinaden çelik kaliteleri konusunda öğrencilere yönlendirmede bulunuyoruz. İlgili departman çalışanları genç mühendislerin başarılarına destek olmak için ayırdıkları zaman içerisinde onların ihtiyaçlarına uygun, en kaliteli ürünü teslim etmek adına çalışıyor.

 

Bu sene destek olunan projeler içerisinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nin YTU Racing takımı Borusan Mannesmann ürünleriyle hazırladıkları araç ile Formula Student Czech yarışı hızlanma etabında 1.’lik ödülünü aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ITU Racing ekibi ise Macaristan’da Formula 1 yarışlarının düzenlendiği Hungaroring pistinde düzenlenen Formula Student East’e ilk kez katılma fırsatı yakaladı.

 

Üniversite öğrencilerinin uluslararası platformlarda deneyim kazanmasının yanında takım çalışması, strateji ve planlama gibi pek çok beceriyi kazanmaları için bu tür yarışmalar büyük yarar sağlarken ürün desteğimiz ve paylaştığımız deneyim ile hem öğrencilerle yakın etkileşimde oluyor hem de gelecekteki meslektaşlarıyla bir araya geliyoruz.

 

Son olarak Formula SAE Michigan’da yarışacak Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin elektrikli araç projesine destek olurken, önümüzdeki dönemde İtalya’da yarışlara katılacak Sabancı Üniversitesi Formula Student takımı olan Sabancı Motorsport takımına ihtiyaç duyulan ürünlerin teslimini gerçekleştireceğiz.

Çelik boru sektöründe Avrupa'nın ve dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olarak 3.5 milyon dolar yatırım ile Tedarik Zinciri Optimizasyonu Projesi'ni hayata geçiriyoruz. Müşterilerimize daha düşük maliyetle daha yüksek seviyede hizmet vermeyi amaçlıyor ve iş süreçlerinde meydana gelen insan hatalarının da önüne geçiyoruz.

Dünyanın önde gelen tedarik zinciri planlama çözüm üreticisi OMP ile hayata geçirilecek Tedarik Zinciri Optimizasyonu Projesi sayesinde süreç hatalarını ortadan kaldıran bir sisteme geçilmesi amaçlanıyor. Proje ile tedarik, planlama, çizelgeleme, üretim süreci ve dağıtım ağı gibi kritik öneme sahip süreçleri, müşterilere daha yüksek seviyelerde ve daha düşük maliyetle sunmayı ve bu sayede verimsizlik, manuel çalışma ve olası hataların ortadan kaldırılmasını hedefleniyor. Tedarik Zinciri Optimizasyonu Projesi ile şeffaflık ve iş birliği artırılırken, süreçlerin tahmin odaklı bir modelden talep odaklı bir modele dönüştürülmesini planlanıyor.

 

​Borusan Mannesmann öncülüğünde, Okyanus Gönüllüleri liderliğinde gerçekleşirdiğimiz masal atölyemiz ışığında ortaya çıkan olağanüstü masallarla Borusan'dan Masallar kitabını hazırladık.

Bu masalların kahramanı olan tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz. Birbirinden özel hikayelerden oluşan masal kitabımızı 23 Nisan'da tüm çocuklarımıza armağan ettik.

Gelin bu kitap ile çocuklarımızın yüzünde kocaman bir gülümseme yaratalım.

Borusan'dan Masallar hikaye kitabımızı okumak için tıklayınız.

Sağlık çalışanlarımıza gönül borcumuz var. Salgında kendilerini siper ederek aramızdan ayrılan
sağlık çalışanlarımızın geride kalan çocukları hepimize emanet. Borusan Mannesmann olarak Türk
Eğitim Vakfı tarafından oluşturulan Korona Kahramanlarına Vefa Burs Fonu'nu destekliyoruz.

 

Siz de buraya tıklayıp bağış yaparak bu öğrencilerin eğitimine destek olmaya davet ediyoruz.

Borusan Mannesmann, yeni uygulaması Boru Hattı ile mekanik tesisat sektörü profesyonellerinin çelik boru ile ilgili bilgi alabileceği güçlü bir kanal  sunuyor. Üstelik uygulama içinde hesaplamalar ve sektörle ilgili haberler de yer alıyor!


Türkiye çelik boru pazarının lideri Borusan Mannesmann, demir-çelik sanayinin dijital teknolojileri süreçlerine en hızlı adapte eden şirketi olarak paydaşlarına farklı çözümlerle ulaşmaya devam ediyor. Şirket mekanik tesisat sektöründe çalışan mühendis ve uzmanların Borusan Mannesmann ürünlerine, bayilerine ve satış yöneticilerine daha kolay erişmelerini mümkün kılan yeni bir uygulamayı hizmete sundu. Boru Hattı adı verilen yeni uygulama mekanik tesisat sektöründe çalışan inşaat firmalarının mekanik koordinatörlerinin, mekanik proje firmalarında çalışanların ve mekanik taahhüt şirketlerindeki mühendis ve satın alma görevlilerinin yoğun iş tempolarını azaltan, hayatlarını kolaylaştıran çözümlern getiriyor.


Borusan Mannesmann bir tık ötede!


Boru Hattı uygulaması içerisinde güncel, sektörel ve finansal haberlerin paylaşılacağı bir akış yer alırken boru metraj ve hacimlerini hesaplayan bir hesap makinesi ve güncel fiyat hesaplama araçları üzerinden de teklif alma süreçlerini hızla yürütebilecekler. Kullanıcılar ayrıca kendilerine en yakın Borusan Mannesmann bayisine erişebilecek, kişiye özel satış yöneticilerine tek tıkla ulaşabilecek ve Borusan Mannesmann katalogları, kalite belgeleri, ürün değerlendirme ekranları ve satışı yapılan boruların kimlik kartı olarak adlandırılabilecek MTC belgelerine de hızla erişebilecekler.


Borusan Mannesmann tarafından hazırlanan mobil uygulamaya üyelikle ve üye olmadan katılmak mümkün. Ancak uygulama üye olan kullanıcılara özel olarak satış yöneticisi atanması ve talep listelerinin teklif dosyası haline getirilmesi vb bir çok farklı avantaj da sunuyor.


Uygulama tüm mekanik tesisat profesyonellerinin Borusan Mannesmann’a kolayca ulaşabilmelerini, ürünler hakkında detaylı bilgi alabilmelerini, mekanik tesisat sektöründeki gelişmelere, finans ve ürün haberlerine mobil iletişim cihazları üzerinden erişim sağlamalarını hedefliyor.

Dijital dönüşümün öncü şirketlerinden Borusan Mannesmann, Covid-19 salgınında çalışanlarını korumak için “Sağlık Olsun” adında bir uygulama geliştirdi.

“Çalışanımı korurum, işimi korurum, paydaşımı korurum” felsefesiyle Covid-19 salgınıyla mücadele eden Türkiye çelik boru pazarının lideri Borusan Mannesmann, çalışanları için yeni bir uygulama geliştirdi. “Sağlık Olsun” adı verilen uygulama, yazılım algoritmasıyla virüs bulaşmasını önlemede alarm işlevi görüyor.

 

Risk potansiyelini önceden tespit ediyor

Ofise/tesise gelmeden önce risk potansiyellerini tespit edebilseydik neler olurdu? Sorusundan yola çıkılarak geliştirilen “Sağlık Olsun” uygulaması, evdeyken birkaç basit soruyu cevaplayarak, ofise veya tesise gelmeden risk tespitinin yapılabilmesini ve böylece virüs bulaşma potansiyelinin önüne geçilmesini sağlıyor. Her çalışan uygulama üzerinden günlük soruları cevaplıyor ve uygulamanın analizleri sonucunda en ufak belirti, iş yeri sağlık personellerine bilgi olarak gidiyor. Sonrasında daha fazla bilgi almak ve tavsiyelerde bulunmak üzere ilgili çalışanla iletişime geçiliyor. Doktorlar uygulama aracılığıyla iyileştiklerini onaylayana kadar, belirti şüphesi olan çalışan servis kullanamıyor ve tesise giremiyor.

 

Uygulama bunun yanında servislerde koltuk takibi yaparak hem koltuklarda oturanlar arasındaki mesafeyi optimize ediyor, hem de olası vaka durumlarında temaslıların takibinde büyük rol oynuyor. Servislerde yer alan barkod, araca binerken çalışanlar tarafından okutuluyor ve ekranda koltuk numarası beliriyor. Sürücünün onayıyla beraber çalışan belirtilen koltuğa oturuyor ve seyahatini gerçekleştiriyor. Ertesi gün uygulama üzerinden servis kullanıp kullanmayacağını belirtiyor ve uygulamanın algoritması aynı araçta ve koltukta 1,5m’lik sosyal mesafeyi ayarlıyor.

Borusan Mannesmann; Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan sanayi sektöründe çarkların dönmesi için Covid-19 sürecinde de üretmeye ve ülke ekonomisine değer katmaya devam ett’. Borusan Grubu’nun “çalışanımı korurum, işimi korurum, paydaşımı korurum” temel prensipleri çerçevesinde sağlıkla üretimlerine devam eden şirketimiz bu süreçte bir dizi önlemler aldı.

 

  • Şirket İcra kurulu üyeleri, İnsan Kaynakları, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kurumsal İletişim, Sağlık Birimi, Fabrika Direktörlerinin katılımından oluşan “COVID-19 Kriz Yönetim Grubu” tüm şirketlerimizde kurulup, bu grubun yönlendirmesiyle Acil Durum Planı, Vaka Hareket Planları ve Risk Değerlendirmeleri hazırlandı.

 
#ÇalışanımıKorurum

 

  • Ofislerde işlerini uzaktan yürütebilecek olan çalışanlarımız hızla evden çalışma modeline geçirilmiş, ayrıca üretim tesislerinde kronik rahatsızlığı olan hassas risk grubundaki çalışanlarımız izne ayrılarak, çalışma sahasında birlikte çalışma oranı azaltıldı.

 

  • Henüz ülkemizde vaka görülmeden çalışanlarımızın bilinçlendirilmesi amacıyla Covid-19 salgını ile ilgili elde edilen Sağlık Bakanlığının verileriyle tutarlı bilgiler ve uygulamalar e- mail, SMS, dijital ekran, poster vb uygulamalarla çalışanımıza iletildi. Ayrıca çalışanlarımız ve ailelerinin kullanımı için hijyen kitleri hazırlanıp gönderilerek ailelerin de konu hakkında farkındalıkları artırılmaya çalışıldı. Çalışanlarımızın telefonla birebir takibi yapılarak koruyucu ve önleyici hekimlik çalışmaları en üst düzeye çıkarıldı.

 

  • Çalışanlarımızla dijital iletişimimiz en üst düzeye çıkarıldı. Şirket liderinin dönemsel paylaşımlarının yanısıra, şirket doktorları ve psikologlarla paylaşımlar düzenlendi, düzenleniyor.

 

  • Şirketlerimizi tüm ofis, üretim alanları ve toplantı odaları gibi ortak alanlarında en üst seviye hijyen protokolü uygulamaya alındı, dezenfeksiyon ve havalandırma filtresi temizlik sıklığı artırıldı. Üretim alanlarının ve ofislerin belirli aralıklarla doğal yolla havalandırılması sağlandı. Genel alanlarda, servislerde ve şirket araçlarında özel ozon dezenfeksiyonu uygulanıyor ve her vardiya değişiminde dezenfeksiyon çalışmaları düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

 

  • İşyeri genelinde çalışanların sosyal mesafelerini korumak amacıyla ofislerde ve dinlenme alanlarında yeni düzenlemeler yapıldı.

 

  • Şirket araçları, servisler, şahsi aracıyla gelenler, ziyaretçiler vb. herkes için fabrika girişlerine temassız cihazlarla ateş ölçümleri yapılıyor.

 

  • Tüm çalışanlar için servislerde ve üretimde tıbbi maske kullanım zorunluluğu getirildi. Her gün belli sayıda tıbbı maske çalışanlarımıza dağıtılmaya başlandı ayrıca ek ihtiyaç olması durumunda istasyon noktalarından karşılayabilecekleri şekilde koordinasyon yapıldı. Tıbbı maskelerin güvenli bir şekilde bertarafı için tüm alanlara maske atık kutuları yerleştirildi.

 

  • Soyunma dolaplarında muhafaza edilen iş kıyafetlerinin temizliği için dışarıdan alınan kuru temizleme hizmetleri ve gerekli olduğu durumlarda çalışanların ek kıyafet teminleri yeniden düzenlendi.

 

  • Ofisler, üretim alanları ve el temasının sık olduğu yerlerin (kapı kolları, merdiven tırabzanları, toplantı odaları, WC’ler vb.) temizlenme sıklığını yeniden düzenlendi.

 

Ulaşım Önlemleri

 

  • Servis araçlarında sosyal mesafeyi göz önünde tutarak tek ve çapraz oturma düzenine geçildi. Vardiya saatlerini yeniden düzenlenerek, servis sayıları artırıldı ve servisi aynı anda kullanan kişi sayısı azaltıldı. Servis seyahat süresince araç içerisinde şoför ve tüm yolcuların cerrahi maske takmalarını zorunlu hale getirildi. Tüm ekibe günlük maskeler dağıtılıyor ve servis araçlarında el dezenfektanı kullanımı mecburi hale getirildi.

 

Ortak Alan Önlemleri

 

  • Yemekhanede tek kullanımlık, paketli içme suyu, peçete, tuz vb. ürün kullanımına geçilerek bulaşma riskini minimuma indirildi. Çalışanların yemek saatleri değiştirilerek aynı anda mekanı kullanan çalışan sayısı azaltıldı.

 

  • Yemekhane sırasına sosyal mesafeyi belirleyen işaretlemelerle birlikte parmak izi okuyucular iptal edilerek tamamen kart basma sistemine geçildi ve yüzey temasları en aza indirildi. İlave kapılar oluşturularak giriş çıkışlarda sosyal mesafe kuralını aşma riski düşürüldü.

 

Dijital Uygulamalar

 

  • Olası bir vaka durumunda bulaşma riskini minimize etmek, temaslı çalışanlarımızı hızlı bir şekilde izole edebilmek için şirketlerimizde çalışanlarımızın kullanımı için farklı mobil uygulamalar ve barkod okuyucu sistemleri devreye alındı.

 

#İşimiKorurum

 

  • İlk vaka itibariyle tüm paydaşlarımızla yeni çalışma düzenlerimiz ve şirketlerimizde aldığımız önlemler paylaşıldı.

 

  • Tüm paydaşlarımıza tesislerimizin üretim süreçleriyle ilgili bilgilendirmeler yapıldı, dönemsel olarak yapılıyor.

 

#PaydaşlarımıKorurum

 

  • Ofis ve tesislerimize dışarıdan tüm ziyaretler ertelendi, önemli ziyaretler belirli ISG protokolleri çerçevesinde gerçekleştirilmeye başlandı.

 

  • Tüm müşteri, tedarikçi ve üçüncü partilerle görüşmeler ikinci bir karara kadar dijital ortama taşındı. Yüksek katılımlı tüm organizasyonlar, şirket aktiviteleri ertelendi.



 

Dünyaca ünlü sanatçı ve besteci Mercan Dede, Borusan Mannesmann’ın 60’ıncı yılı vesilesiyle yepyeni bir özel çalışmaya imza attı. Sanatçının Borusan Mannesmann’ın Türkiye’deki tesislerinde kaydedilen üretim seslerini kullandığı bestede, ney sesi zanaatın ve uzmanlığın sesine karışıyor.

 

Sufî müzik geleneğini ve dokusunu çağdaş müziğin tınılarıyla yeniden geliştiren dünyaca ünlü müzisyen ve besteci Mercan Dede, Borusan Mannesmann ile bir yeniliğe imza attı. Sanatçı bu yıl 60’ıncı yılını kutlayan Borusan Mannesmann’ın Türkiye’deki fabrikalarında çalışan zanaatkarların ürettiği 100’ü aşkın sesi kullanarak yeni bir müzik çalışması yaptı. Ney sesinin tesisteki boru üretim sesine karıştığı besteye özel bir video çalışması da hazırlandı.

 

Bir borunun üretiminde ne kadar uzmanlık ne kadar mühendislik; bilim, teknoloji ve yatırım olduğunu vurgulayan çalışma, çelik boru üretiminin müziğini dinleyicilere duyuruyor.

 

Mercan Dede tarafından hazırlanan çalışmayı, Youtube linkinden dinlemek mümkün.

 

Mercan Dede projeyle ilgili şunları söyledi:

“Çelik boru üretim gibi hem insan gücünü hem de teknolojiyi bir arada barındıran bir işi sanata dönüştürme fikri beni çok heyecanlandırdı. Hakikaten de günlük akışta bir sanayi tesisinden çıkan seslerin bu kadar güzel bir melodiye dönüşebilmesini hayal edemezdim. Benim de çok keyif aldığım bir proje oldu.”

 

Projeyi değerlendiren Borusan Mannesmann Genel Müdürü Zafer Atabey şunları söyledi:

“Borusan Mannesmann 60 yıldır çelik boru üretiyor. Çelik boru gündelik hayatımızda hemen hemen her yerde kullanılan ancak çok standart gibi görünen bir sanayi ürünü. Oysa üretiminin her aşamasında bilgi, yetkinlik, teknoloji, alın teri ve uzmanlık var. Arkasında işlerine ve Borusan Mannesmann markasına gönül vermiş olan arkadaşlarımızın özverili çalışmaları var. Biz işimizi her zaman bir sanat gibi gördük ve ona bir sanatçı titizliğiyle yaklaştık. Bu sanatı icra edenler; tecrübe, yetenek ve emekleriyle 60 yıldır sahnedeler. Mercan Dede ile hayata geçirdiğimiz bu proje de işimizin sanat yönünü vurgulayan bir çalışma oldu. Projemize katkısından ötürü Mercan Dede’ye teşekkür ederim.”

Çelik boru sektöründe Türkiye’de pazar lideri olan ve dünyanın önemli oyuncuları arasında yer alan Borusan Mannesmann, 2018 yılında sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında güçlü bir performans gösterdi. Şirket su tasarrufunda ve atık yönetiminde çok önemli mesafe kat ettiğini açıkladı.

 

Su kullanımında büyük tasarruf

2018’de Borusan Mannesmann’ın önceliklerinden biri galvaniz hatlarında kimyasal değişikliği ile kullanılan su miktarının azaltılması oldu. Galvaniz hatlarında kullanılan krom içerikli kimyasalın değiştirilmesi ile pasivasyon işlemi için kullanılan 2 havuz su miktarı tek havuza düşürüldü. Yapılan bu iyileştirme ile kullanılan su miktarı günde 30 tondan 200 kg seviyesine indirildi. Böylece yaklaşık olarak yıllık 9.300 ton su tasarruf edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu miktarda su İznik ilçesinin 1 günlük ihtiyacını karşılayabiliyor.

 

Tehlikeli atık yönetiminde önemli başarı

Borusan Mannesmann ‘Sürdürülebilir Kalkınma İlkeleri’ çerçevesinde atıkların kontrolünü sağlayıp gelecek nesillere daha temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması hedefleri doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen "Sıfır Atık Projesi’ni destekleyerek bu konuyu da öncelikleri arasına aldı. Tehlikeli atıkların geri kazanımı üzerine çalışan İSG ve Çevre Departmanı, 2018 yılında oluşmuş tehlikeli atıkların %99,99’u geri kazanım tesislerine gönderilmesini sağladı. Böylece bu atıklar hammadde ya da yakıt olarak tekrar imalat ve üretim süreçlerine kazandırılmış oldu. Türkiye koşullarında tehlikeli atıkların % 0,01’lik kısmı geri kazanılamıyor. 

Şirket ayrıca atık yönetiminde 3R kavramını geliştirdi. Borusan Mannesmann Boru Spiral Dış Kaplama Tesisinde atık miktarını azaltmak amacıyla kullanılan sistemin (Reduce) etkinliği 2018 yılında arttırılarak yıllık yaklaşık 30 ton kadar toz epoksi boya yeniden kullanıldı (Reuse). Yeniden kullanım sonrası geri kalan tehlikeli atıklar ise önceki senelerde olduğu gibi çimento tesislerine ek yakıt olarak gönderilmediler. Bunun yerine, ambalajlanmasında yapılan küçük bir iyileştirme ile atık, boya üretiminde renklendirici olarak kullanılmak üzere geri dönüşüm tesislerine (Recycle) gönderildi. Bu yöntemle yıllık ortalama 155,5 ton atığın geri kazanımı sağlandı.  

 

Üniversite öğrencilerine bilgi desteği

Borusan Mannesmann ayrıca ABKY ve Gemlik Tesisinde, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği 4. Sınıf öğrencilerine Endüstriyel Kirlilik Önleme ve Tehlikeli Atık Yönetimi projeleri için kapılarını açarak proje sürecinde rehberlik yaptı. Böylece yeni nesillerin bilgi kazanımına katkıda bulunarak farkındalık sağladı.

“Dijital Çevre Yönetim Sistemi ve Çevremizi Değiştiriyoruz Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında genç çevre mühendisi adaylarının Borusan Mannesmann ABKY Tesisinde Dijital Çevre Boyut Analizi konusunda uygulama yapmaları sağlandı. Borusan Mannesmann’ın çevre yönetimi uygulamaları hakkında bilgi verilerek farkındalık oluşturuldu.  

Borusan Mannesmann proje ortaklığıyla, DekoGroup ile birlikte düzenlenen "Four Effects Mühendislik Buluşmaları", 10 Mayıs 2018 Perşembe günü Çırağan Sarayı Kempinski'de gerçekleştirildi.

 

Türkiye'de ilk kez yapılan ve her yıl tekrarlanması planlanan bu etkinlikte mekanik tesisat sektörünün dört ana aktörü; yatırımcılar, tasarımcılar, yükleniciler ve tedarikçiler bir araya geldi. İletişim ve görüş alışverişine olanak sağlayan, sektörde bilgi birikiminin artmasına ve yaygınlaşmasına katkıda bulunan "Four Effects Mühendislik Buluşmaları"nın ilki katılımcılar tarafından oldukça beğenildi. 

 

Borusan Mannesmann olarak mekanik tesisat sektörü profesyonellerine özel hazırladığımız Mekan platformunu anlattığımız etkinlikte, sektörün ihtiyacı olan interaktif bilgi paylaşımının yapılabileceği platformumuz yoğun ilgi gördü. ​

 

Borusan Mannesmann, son yıllarda ABD’de gerçekleştirdiği önemli hat borusu tedarik projelerine bir yenisini eklemeye hazırlanıyor. 

 

Şirket, yeni boru hatları ile ABD’nin Teksas eyaletindeki Permian doğalgaz yataklarından çıkan gazın Atlantik Okyanusu kıyısındaki Corpus Christi’ye ulaştırılarak ABD gazının uluslararası pazarlara satılmasını amaçlayan bir proje üstlendi.

 

Projede Borusan Mannesmann’ın üstleneceği kısmın uzunluğu 368 kilometre olacak. Projenin kontrat bedeli ise 173 milyon ABD doları mertebesinde gerçekleşecek. Hat için gerekli 42” çapındaki boruların tamamı dünyanın en ileri teknolojiye sahip spiral boru üretim tesislerinden biri olan Borusan Mannesmann Gemlik tesislerinde üretilecek. Boruların 2018 yılı içerisinde sevk edilmesi planlanıyor.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Borusan Mannesmann Genel Müdürü Zafer Atabey yaptığı yorumda;

 

“Borusan Mannesmann, başta boru hatları olmak üzere çelik boru sektörünün birçok alanında tüm dünyada bilinen ve aranan bir marka haline geldi. Halen, Türkiye’deki üreticiler arasında, Amerika’ya spiral kaynaklı hat borusu satışında tek kalifiye şirket Borusan Mannesmann’dır. ABD’de son 3 yılda prestijli ve yüksek tonajlı hat borusu işlerinde olağanüstü bir performans gösterdik ve takdir edilen bir marka olduk. Dünyada ilk defa, ABD’ye 445km ve Meksika’ya 120km olmak üzere deniz aşırı bir ülkeden her biri 24,5 metre boyunda hat borusu ihracatını ve sevkiyatını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Bu bakımdan, ABD ekonomisi için çok önemli olan ve hat güvenliği açısından uzmanlık ve güvenilirlik gerektiren böyle bir projeyi almış olmamız bizim için sürpriz değil. Yeni proje tonaj ve kontrat bedeli açısından şu ana kadar Borusan Mannesmann’ın aldığı en büyük projedir. Böyle bir projeyi üstlendiğimiz için mutlu ve gururluyuz. Çelik boruda Türkiye’nin uluslararası bir markası olarak bir kez daha ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Borusan, dünya ticaretinde gün geçtikçe artan ve ciddi boyutlara ulaşan korumacı önlem girişimlerine direnerek, dünyanın en prestijli projelerine katma değerli enerji boruları ihracatını devam ettirmekte ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Bu yoldaki çalışmalarına azimle ve kararlılıkla devam edecektir.” dedi.